Heeft u een vraag over Rope Access, Rope Rescue, Training, Offshore Wind Solutions of Heightegrity?

icon_widget_image +31 505 290 857 icon_widget_image info@ropeaccessnoord.nl

Rope Access Noord

Droogijsstralen

Droogijsstralen

Droogijsstralen is een zeer effectieve, snelle en milieuvriendelijke reinigingsmethode. Het verwijdert diverse soorten verontreindiging zonder beschadiging aan het oppervlak aan te brengen. Tevens is het een droge methode van reinigen en daardoor zeer geschikt voor high-care en medium-care ruimten. In combinatie met rope access een unieke methode om zowel de meest moeilijke verontreiniging als de meest moeilijk toegankelijke plekken te overmeesteren.

Wat is droogijs?

Droogijs is een vast vorm van koolstofdioxide (CO2) en heeft een temperatuur van -78 graden Celcius. Droogijs wordt in de grove vorm gebruikt om te koelen. In een fijnere vorm (3mm) wordt deze gebruikt om te reinigen. Droogijs wordt vers geproduceerd. Hoe verser het ijs, hoe beter het reinigend vermogen.

Reinigen met droogijs – hoe werkt dit?

Via een droogijsstraalmachine worden droogijskorrels met grote kracht tegen het te reinigen oppervlak gespoten. Via de persluchtstroom worden de ijsdeeltjes versneld in de straalslang en vervolgens door het pistool met de straalpijp op het oppervlak gespoten. De reinigende werking is gebaseerd op 3 effecten:

 1. Inslageffect. De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het ontwerp van de straalpijp zorgen voor een kinetisch energieoverdracht.
 2. Thermoshock. Door het temperatuurverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs ontstaat een groot temperatuurgradiënt. Deze veroorzaakt microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag.
 3. Micro-explosie. Op het moment dat een droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht.
Toepassingen

Droogijsstralen kent uiteenlopende toepassingen. De meest voorkomende vervuilingen zijn lijm, vet, vuil, koolstof, oplosmiddel, schimmel en andere afzettingen in de food sector, transportbanden en verpakkingen. Ook is het geschikt voor lasnaden en spatten van lascellen. Diverse toepassingen zijn:

 • Schoonmaken van industriële machines
 • Reiniging en onderhoud van transportmiddelen in de mobility sector
 • Elektronische componenten
 • Roet verwijderen. Bijkomend voordeel is dat de roetgeur verminderd wordt met ca. 80%.
Voordelen
 1. Droogijs komt moeiteloos in de kleinste hoeken
 2. Het te reinigen oppervlak hoeft niet gedemonteerd te worden
 3. In te zetten waar water een taboe is
 4. Geen resten, geen schadelijke stoffen
 5. Het oppervlak wordt niet aangetast

 

Brochure RAN Droogijsstralen

Video RAN Droogijsstralen